JÄRNBRUK, SMEDER, VALLONER, SLÄKTFORSKNING OCH DNA-ANALYSER

Föredrag av Kenneth Silver 2022.

 

Trevlig Runebergsdag 2022 till alla!

Nu kan ni njuta av en föreläsning om valloner och äta Runebergstårta den 5.2.2022!

Föredrag av docent, filosofie doktor Georg Haggrén från Helsingfors universitet:

"Vallonskt bruksfolk vid finska järnbruk före Stora ofreden (ca 1630-1713)".

 

Finlands Vallonättlingar r.f. firade sitt 30-årsjubileum vid Fiskars och Svartå järnbruk den 8.–9. juni 2024

 

Efter år av väntan och förberedelser samlades äntligen föreningens medlemmar i början av juni för ett gemensamt arrangemang och firande där totalt 53 gäster deltog.

Den belgiska ambassaden representerades av Hans höghet ambassadör Alexis de Crombrugghe med maka Madame Isabelle Fontaine, vilka närvarade hela veckoslutet. Utöver dem hade vi också nöjet att fira med Jean-Philippe Schklar, som har arbetat som den Belgiska ambassadens finansiella och kommersiella rådgivare i Riga, representerande också Wallonie-Bruxelles International -sällskapet som bl.a. finansierat föreningens nya hemsidor. Schklar kommer att övergå till nya uppdrag under hösten och hans efterträdare M. Jérôme Bronckart var också med på festen, vilket var glädjande. Sällskapet Vallonättlingar från Sverige skickade en delegation på 11 personer att representera och fira med oss, under ledning av ordförande Anders Herou och fru Marit Dravnieks.

Programmet på huvudfestdagen lördagen den 8.6. gick precis som planerat med vackert väder, då vi firade vid Fiskars järnbruk. Ni kan bekanta er med det detaljerade programmet och menyerna i PDF-dokumenten. 

På lördagseftermiddagen bekantade vi oss med Fiskars Bruks museiområde och järnbruket med hjälp av guider från Fiskars museum och avnjöt franskt eftermiddagskaffe med tarte tatin i Lokalen. Fiskars Lokalen har fungerat som mötesplats sedan år 1896 och restaurerades år 2016. Kvällens galafest hölls på samma plats, Lokalen, som fick en festskrud.

Evenemanget innehöll 1700-talsmusik presenterat av Karin Sandqvist och Jan-Erik Elfving, tal av Belgiska ambassadören Alexis de Crombrugghe, professor Georg Haggrenin samt ordföranden Minna Silver och Anders Herou, utsökt mat, en menuettföreställning och slutligen dans. Stämningen var hög och gästerna trivdes. Cateringservicen som sköttes av Fiskars Wärdshus var alldeles utmärkt.

På söndagen den 9.6. bekantade vi oss vid Svartå Bruks vackra träkyrka som togs i bruk 1761 för att ersätta den gamla kyrkan. Högtidsandakten förrättades av Jyrki Knuutila, professor emeritus i praktisk teologi vid Helsingfors universitet. Knuutila höll också ett tal om kalvinismen och vallonernas historia i Finland. Andreas Forsberg stod för musiken.

Svartå Slott utforskades med hjälp av museiguider i två grupper, varefter grupperna flyttade till Slottskrogens Paviljong för en trerätters lunch. Det planerade besöket i den klassiska trädgården ställdes in på grund av regnet, även om dess historia belystes i väsentliga delar under slottsrundturen. Efter lunchen, då regnet upphört, bekantade vi oss med slottsträdgården. Du kan komma åt atmosfären och få en uppfattning av utrymmena genom de valda bilderna. Fler bilder kommer när vi får GDPR-godkännanden för dem från deltagarna.

Vår förening sponsrades på ett betydande sätt av Sophie von Julin Foundation, Belgiska ambassaden, Wallonie-Bruxelles International -organisationen från Bryssel, Pirkko och Leif Moring samt Henry Johansson, vilket föreningen är mycket tacksam för!

 

pdf 30-årsfestprogram 8.6.2024

pdf Meny 8.6.2024

pdf 30 år affisch

pdf Gudstjänsten i Svartå 9.6.2024

 

 FISKARS LOKALEN, FESTSALEN

 

 FISKARS LOKALEN, FESTSALEN

 

 FISKARS LOKALEN, FESTSALEN

 

 

Medlemscirkulär 

Medlemscirkulär att ladda ned. Här kan Du ladda ned de senast breven i PDF-form:

2024

 

  • pdf Finlands Vallonättlingar rf, Medlemsbrev 1.2024
  • pdf Finlands Vallonättlingar rf, Medlemsbrev 2.2024

 

2023

 

2022

 

2021

 

2020

 

2019

2018

Ta kontakt, fråga oss per e-post